A-kassans roll i samhället

A-kassan bidrar till stabil samhällsekonomi

A-kassan har funnits i Sverige i över 100 år och är en viktig del av vårt välfärdssystem. Den innebär en ekonomisk trygghet både för dig som är medlem och för samhället. De flesta som jobbar i Sverige väljer att gå med i a-kassan. I dag har a-kassorna ungefär 3,9 miljoner medlemmar totalt.

Politikerna bestämmer a-kassereglerna

Politikerna i riksdagen bestämmer villkoren som arbetslösa måste uppfylla för att få ersättning. Alla a-kassor följer samma regler och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) granskar verksamheten.

Pengarna kommer från medlemmarna och staten

Pengarna till a-kassan kommer dels från medlemsavgiften som du betalar in varje månad. Men också från statens avgifter för arbetsgivare och företagare som betalar ut lön till anställda.

Så hänger a-kassan ihop med facket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan

Det svenska trygghetssystemet för arbetslösa involverar flera organisationer och myndigheter. Här reder vi ut vem som gör vad:

  • A-kassorna räknar och betalar ut ersättning till arbetslösa medlemmar.
  • Fackförbunden som har inkomstförsäkring betalar ut en extra ersättning till arbetslösa medlemmar, som ett komplement till ersättningen från a-kassan.
  • Arbetsförmedlingen hjälper arbetslösa att hitta nytt jobb, samlar in aktivitetsrapporter varje månad och meddelar a-kassan om någon missköter sitt arbetssökande.
  • Försäkringskassan betalar ut aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning till arbetslösa som deltar i Arbetsförmedlingens program och som inte har rätt till ersättning från a-kassan.

Första a-kassan startade i slutet av 1800-talet

A-kassorna växte fram under senare delen av 1800-talet i form av fackliga hjälpkassor. Den första registrerade a-kassan var Typografförbundets a-kassa, som grundades 1885. Till en början finansierades a-kassorna bara av medlemsavgifter och reglerna bestämdes av medlemmarna. 1908 var första gången Sverige offentligt prövade frågan om arbetslöshetsförsäkring, men det skulle dröja ända till 1935 innan staten övertog ansvaret för den. Senare skildes a-kassan och fackföreningarna helt åt organisatoriskt.

Frågor och svar om a-kassans roll i samhället

Varför finns det flera a-kassor?

Fackförbunden startade de första a-kassorna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet för att hjälpa sina arbetslösa medlemmar ekonomiskt. I dag är a-kassorna självständiga organisationer, men de är fortfarande specialiserade på att hjälpa särskilda...

Var kommer a-kassans pengar ifrån?

Ersättningen som du får när du blir arbetslös kommer dels från medlemsavgiften som du betalar in till a-kassan varje månad. Men den kommer också från staten, som tar ut avgifter/skatter varje gång din arbetsgivare betalar ut lön till dig. A-kassans roll i...

Måste jag vara med i facket för att gå med i a-kassan?

Nej, fackförbunden och a-kassorna är självständiga organisationer. Du behöver inte gå med i facket för att gå med i a-kassan, och tvärtom. Men det är en bra idé att gå med i båda. Då har du en trygghet både när du har jobb och när du är arbetslös. Dessutom kan du bara...

Hitta din a-kassa

Gå med i a-kassan direkt du börjar jobba. Alla a-kassor följer samma regler  välj en som passar ditt yrke, din utbildning, din bransch eller din arbetsplats. Här nedanför ser du vilka som finns. Vill du ha hjälp med att välja? Klicka här så får du hjälp av vår a-kasseväljare att hitta rätt a-kassa för dig.

A-kassan för service och kommunikation

För dig som jobbar med vägar, järnvägar, luft- och sjöfart, försvar, kriminalvård, polis, post, paketleverans, logistik, tele- och datakommunikationer, elproduktion, eldistribution eller service inom universitet, högskola och andra statliga myndigheter.

Länksekosakassa.se

A-kassan Vision

För dig som leder, utvecklar eller administrerar Sveriges välfärd. Du arbetar i en kommun, ett landsting, ett bolag eller en stiftelse inom det kommunala området. Du kan också arbeta i en privatägd verksamhet kopplad till skola, vård och omsorg, eller i Svenska kyrkan, annat trossamfund eller ekumenisk organisation.

Länkakassanvision.se

Akademikernas a-kassa

För dig som redan har 150 högskolepoäng eller studerar med målet att ta 180 högskolepoäng. Utländska utbildningar med motsvarande poäng kvalificerar också för medlemskap. Personer med akademisk utbildning finns till exempel i yrken som chefer, kvalificerade kommunikatörer, specialister, kvalificerade handläggare, sjöbefäl, anställd militär personal, UD-personal, tandhygienister, flygtekniker, rektorer, behöriga lärare, lotsar, kyrkomusiker, tjänstemän i transportverksamhet och högre tjänstemän på Postnord. Både anställda och företagare kan bli medlemmar.

Länkakademikernasakassa.se

Alfa-kassan

För dig som någon gång har arbetat i Sverige, oavsett yrke och anställningsform. Även du som är arbetslös och inte är med i någon a-kassa kan ansöka om grundersättning från Alfa-kassan.

Länkalfakassan.se

Byggnads a-kassa

För dig som är anställd inom bygg och anläggning, teknikinstallation, plåt och ventilation, entreprenadmaskin, glasmästeri eller måleri. Gäller även målare som har eget företag med tre eller färre ägare utan andra yrkesutövare.

Länkbyggnadsakassa.se

Elektrikernas a-kassa

För dig som är byggnadselektriker, radio/tv-elektroniktekniker eller jobbar på kraftverk.

Länkelektrikernasakassa.se

Fastighets a-kassa

För dig som är privatanställd lokalvårdare, fastighetsskötare eller fönsterputsare. Även för dig som är sanerare på kärnkraftverk.

Länkfastighetsakassa.se

Finans- och försäkringsbranschens a-kassa

För dig som är anställd eller driver eget företag inom finans och försäkring.

Länkffakassan.se

GS a-kassa

För dig som är anställd inom grafisk produktion, träförädlingsindustri eller skogsbruk.

Länkgsakassa.se

Handelsanställdas a-kassa

För dig som är anställd inom handel, kontor och lager eller jobbar som frisör eller fiskare.

Länkakassan.handels.se

Hotell- och restauranganställdas a-kassa

För dig som är anställd inom hotell, restauranger, kaféer, konditorier och catering, casinon, turistanläggningar, spa-anläggningar, bowlinghallar, bingoföretag och andra nöjesföretag.

Länkhrak.se

IF Metalls a-kassa

För dig som arbetar inom den svenska industrin, till exempel inom plast-, läkemedels-, byggämnes-, stål-, kemi- eller verkstadsindustrin. Även för dig som arbetar i tvätteri, glasbruk, bilverkstad eller gruva. 

Länkifmetallsakassa.se

Journalisternas arbetslöshetskassa

För dig som är anställd, frilansare eller företagare inom media. Detta inkluderar reportrar, fotografer, författare och översättare.

Länkjournalisternas-akassa.se

Kommunals a-kassa

För dig som är anställd i kommun, region, kyrka, kommunalt bolag eller jobbar inom naturbruksområdet. Ditt yrke kan till exempel vara att ta hand om äldre, göra luncher för skolelever, ta hand om barn i förskolan och skolan, köra buss, släcka bränder, sota skorstenar, köra ambulans, ta hand om djur i djurparken, sköta om greenen på golfbanan eller köra skördetröska på åkrar. Även för dig som är privat eller kooperativ anställd och arbetar med samhällsservice, till exempel personlig assistent eller dagbarnvårdare. 

Länkkommunalsakassa.se

Ledarnas a-kassa

För dig som jobbar som chef, projektledare eller i en annan ledande befattning. Även för dig som driver eget företag.

Länkledarnasakassa.se

Livsmedelarbetarnas a-kassa

För dig som jobbar inom livsmedelsindustrin. Till exempel på bageri, konditori, slakteri, mejeri, bryggeri, kafferosteri, charkuteri-, choklad-, karamell-, glass- eller konservfabrik.

​livs.se/a-kassaLänk

Lärarnas a-kassa

För dig som jobbar som lärare eller studerar till lärare i någon form. Även skolledare, studie- och yrkesvägledare och kyrkomusiker kan gå med i Lärarnas a-kassa. Det spelar ingen roll vilket fackförbund du är med i, bara du är verksam inom utbildningsområdet.

Länklararnasakassa.se

Pappers a-kassa

För dig som jobbar inom pappers- och massaindustrin.

Länkpappersakassa.se

Småföretagarnas a-kassa

För dig som driver ett litet eller medelstort företag och din make/maka eller andra familjemedlemmar som arbetar i företaget. Även för personer i ledande ställning på näringslivsorganisationer som samverkar med Småföretagarnas a-kassa.

Länksmakassa.se

STs a-kassa

För dig som är anställd hos stat, kommun, landsting, företag eller inrättningar som jobbar med samällsservice och helt eller delvis finansieras av skatter eller avgifter.

Länkstsakassa.se

Sveriges arbetares a-kassa

För dig som är anställd på ett företag eller driver ett eget företag utan anställda.

Länksaak.se

Säljarnas a-kassa

För dig som är anställd eller företagare och arbetar med försäljning eller marknadsföring.

Länksaljarnas-akassa.se

Transports a-kassa

För dig som är anställd inom till exempel vägtransport, taxi, färdtjänst, busstrafik, lager, tidnings- och reklamutdelning, bevakning och säkerhet, flygplats (säkerhetsvakt, lastare, mekaniker), däckverkstad, bensinstation, avfallshantering och återvinning, bogsering eller hamnarbete.

Länktransportsakassa.se

Unionens a-kassa

För dig som arbetar inom teknik- och kunskapsbaserade områden, handel, transport, ideella organisationer, inom skogsbruk, lantbruk, miljö, jakt, gruvor och mineralutvinning, inom teater, film, radio, tv eller musik, inom apotek och läkemedelsområdet eller inom forskning hos universitet, högskolor och läkemedelstillverkare. Både anställda och företagare kan bli medlemmar

Länkunionensakassa.se

Vill du ha hjälp att välja?

Använd vår a-kasseväljare om du vill ha hjälp att välja rätt a-kassa för dig. Välj utbildningsnivå och bransch så får du förslag på vilka a-kassor du kan gå med i. Ange gymnasium om du studerar på yrkeshögskola.

Hitta din a-kassa

Berätta vad du jobbar med så ger vi förslag på a-kassor som du kan gå med i.

Share This