Vem kan gå med i a-kassan?

Om du arbetar och betalar skatt i Sverige har du rätt att vara med i a-kassan. Du behöver inte arbeta just nu – tidigare anställningar räknas också. Du behöver inte vara svensk medborgare för att gå med, det räcker att du har ett samordningsnummer. I dag har de svenska a-kassorna totalt 3,9 miljoner medlemmar.

Företagare

Du som driver eget företag eller jobbar i ett familjeföretag har också rätt att gå med i a-kassan. Gå till Hitta din a-kassa och välj eget företag under typ av arbete för att se vilka a-kassor du kan välja mellan.

Studenter

Huvudregeln är att du inte kan få ersättning från a-kassan samtidigt som du studerar. Men när du avslutar dina studier och börjar jobba är det en bra idé att gå med i a-kassan direkt, eftersom du måste vara medlem minst 12 månader innan du kan få inkomstbaserad ersättning.

Pensionärer

Du kan kombinera a-kassa och uttag av pension, men det påverkar din ersättning eftersom a-kassan bara ersätter tid som du söker arbete. Meddela alltid din a-kassa om du tar ut pension.

Du kan vara medlem i a-kassan och söka ersättning till att du fyller 65 år. Efter det upphör ditt medlemskap automatiskt, oavsett om du fortsätter att arbeta eller inte. Den 1 januari 2023 höjs åldersgränsen till 66 år.

Hitta din a-kassa